farbror Dan

Musikteater för årskurs 3 - 6.

"Nu ska jag berätta för er om farbror Dan. Det finns många berättelser om honom, och många som kan berätta, men det här är min berättelse.
Jag heter Maria och jag har känt farbror Dan ända sen jag var en liten flicka, eller jag tror att jag känner honom men egentligen är det inte så för han dog långt innan jag föddes. Tänk att någon som är död kan vara så närvarande så man tror att han lever. Alla runt mig pratade om farbror Dan när jag var liten.
Det var så här, han skulle precis flytta in i en liten stuga som står på vår gård i byn Gonäsheden i Dalarna. Min pappa var 7 år och han och hans sju syskon hjälpte farbror Dan att måla och tapetsera, en dag åkte han till Stockholm och kom aldrig mer tillbaks.”

/Maria Norgren

För 100 år sedan dog en av landets mest älskade diktare, Dan Andersson. Det var natten mellan den 15 och 16 september 1920 som han förgiftades på ett hotell i Stockholm. Det här är historien om honom, som vi kallar farbror Dan, och hans dotter Monika som föddes efter hans död. Det är också historien om en pojke och en liten stuga, evigt sammansvetsade med farbror Dans och Monikas öde. Det är dåtid och nutid, det är dikt och det är verklighet.

Musikteatergruppen Pajso, nu i samarbete med Frilansteatern, har gjort egna tonsättningar av Dan Anderssons poesi sedan 1991. Med sin speciella ton har man lockat fram en ny lyssning av diktarens texter. Pajso är namnet på det lekfulla vattendrag som rinner genom Dan Anderssons finnmark i södra Dalarna. Pajso består idag av Mats Himmelstrand (musiker) och Maria Norgren (skådespelare). Båda med lång yrkeserfarenhet och med stor erfarenhet av barn- och ungdomsproduktioner. Mats sång och gitarrspel för fram berättandet i Dan Anderssons poesi till spännande sagor. Musiken rör sig runt visa, pop och blues. Marias interaktiva skådespeleri lämnar inget barn utanför, det direkta tilltalet ger alla ett utrymme för personliga tolkningar av diktarens texter. Texter som bärs fram av musiken både i sång och i tal. Föreställningen farbror Dan har ingen direkt uppdelning i vad som är musik, teater, berättande, sång eller deklamation. För Pajso är Dan Anderssons texter navet och musiken drivet. Berättelsen är sann och personlig.

Målgrupp för farbror Dan är årskurs 3 – 6 samt familjeföreställningar. Förställningen är ca 35 minuter och passar i de flesta lokaler.

Som komplement till farbror Dan finns vuxenföreställningen Jag hörde en sång på en stjärna en gång. Föreställningarna är skapade till 100-års minnet av Dan Anderssons död, 1920 – 2020.

Kontakta Maria Norgren på 070-4528317 eller kontaktaoss@pajso.se